O Nas

Fundacja powstała dzięki inicjatywnie niezwykłego człowieka śp. Mirko Fernandez Sanchez (1956 r. – 2018 r.), urodMirko Fernandez Sanchezzonego w Peru, od ponad 30 lat obywatela Polski, inicjatora wielu działań społecznych propagujących jedność ludzi różnych kultur i narodowości. Prowadził on różne spotkania, warsztaty z dziećmi i ludźmi dorosłymi na terenie całej Polski i w różnych częściach Europy. Mirko był współzałożycielem pierwszego w Polsce zespołu grającego muzykę latynoamerykańską– „Kurakas”. Od 1984 roku współpracował z Filharmonią Łódzką. Dzięki tej współpracy brał udział w tematycznych audycjach szkolnych dla dzieci i młodzieży głównie na temat muzyki i kultury trzech Ameryk (Północna, Środkowa i Południowa). Prywatnie malarz, twórca niezwykłych obrazów min. Temazkal oraz terapeuta, zajmujący się ziołolecznictwem. Z wykształcenia magister inż. włókiennik (Politechnika Łódzka). Mirko zapraszał wiele osób z krajów Ameryki Łacińskiej organizując w Polsce spotkania i warsztaty o roślinach leczniczych z Peru.

Agnieszka CzubakOd sierpnia 2018 roku po śmierci Mirko funkcję prezesa przejęła Agnieszka Czubak, która jest praktykiem i trenerem rozwoju osobistego. Od około 10 lat prowadzi warsztaty budzenia świadomości przez ciało, a od 6 lat szkolenia (w tym z Redukcji Stresu).

„Posiadam różnorodny wachlarz narzędzi służących do redukcji stresu: profilaktyka zdrowego kręgosłupa w biurze, psychogimnastyka wg. A. Lowena, Joga Śmiechu według metody Dr. Katarii, elementy metody Ruchu autentycznego (RA) według M. Whitehouse, Shinrin Yoku Japońska Sztuka Czerpania Mocy z Przyrody według Dr Qing Li, podstawy medytacji według: J. Kabat-Zinn, Osho oraz „Shamantha Project”

Ukończyłam studia magisterskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego oraz Studia podyplomowe na kierunku „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie” na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku.  Jestem absolwentką rocznego kursu Ruchu Autentycznego (kurs certyfikowany przez Institute for Integrative Bodywork and Movement Therapy, Wielka Brytania). Brałam też udział w warsztatach i wykładach TantraLove oraz w międzynarodowym szkoleniu w Walii „Jak rozwijać przedsiębiorczość na terenach wiejskich” organizowanym przez Act Global CIC z ludźmi z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Grecji, Estonii, Turcji oraz Polski ucząc się czerpać jak najwięcej z kontaktu z naturą, znajdowania motywacji oraz możliwości, by rozwijać życie w zgodzie ze sobą i z naturą. Ukończyłam kurs instruktorski Jogi Śmiechu certyfikowany międzynarodowym dyplomem, tańczyłam 5 Rytmów, Misterium Ciała, kontakt improwizacji.

Ukończyłam kurs masażu PeLoHa. Jestem certyfikowaną masażystką z uprawnieniami MEN.

Moje doświadczenie zawodowe:

• Od 2017 do dziś – prezes Fundacji Jedność – warsztaty/szkolenia z redukcji stresu; pisanie projektów; prowadzenie ośrodka NoStress w Łodzi, masażystka i trener w ramach projektu „Redukujemy Stres”
  • 2014 do 2017 – warsztaty rozwojowe „Przyjemność Ruchu” przez pracę z ciałem w ramach własnej działalności gospodarczej – Rytmy Życia realizując projekt „Moda na ~ruch~relaks w pracy” np. w firmach: T-Mobile, Pelion, Fujitsu i Sandoz oraz innych m.in. z Łódzkiego Forum HR Biznesu pod hasłem „Kluczowe wartości wpływające na rozwój firmy – kultura zdrowia i ruchu w Twojej pracy.”
  • 2014 szkolenia Choreoterapia we współpracy z Be Creative w Warszawie, Wrocławiu, Sopocie, Poznaniu. 2013 szkolenie Choreoterapia w Gminnym Ośrodku w Wyszewie, w Iławie oraz w Warszawie w ramach współpracy z Ośrodkiem Psychoterapii Behawioralnej „SUKCES” 2013 warsztaty „Bliżej siebie, bliżej drugiego człowieka” w ramach projektu „Wykaż inicjatywę – Inicjatywy lokalne” realizowanego w Ośrodku Kultury Górna.
  • 2013 szkolenie „Wyraź siebie przez ruch i taniec” oparte o autorski program w ramach Regionalnej Akademii Kadr Kultury realizowanego w Łódzkim Domu Kultury
  • 2013 prowadzenie zajęć „Wieczór wyrażania siebie poprzez ruch i taniec” w Centrum Edukacji i Rozwoju Osobistego.
  • 2012-13 praca w Stowarzyszeniu Wsparcie Społeczne „Ja–Ty–My” praca m.in. na stanowiskach specjalista do spraw promocji i kontaktów z mediami, współorganizacja imprez m.in. Festiwal „Teraz One”
  • 2011-12 prowadzenie zajęć z tańca spontanicznego „Magia Ciała” w Ośrodku Kultury „Górna” w Łodzi.
  • 2010-12 prowadzenie jogi w Ośrodku Kultury „Energetyk”.
  • 2009-13 prowadzenie aerobiku w Ośrodku Kultury „Górna” w Łodzi.
  • 2009-10 praca w Fundacji Promocji Edukacyjnej – Orylion – obsługa projektu finansowanego z EFS,
  • 2007–11 wiceprzewodnicząca Zarządu Osiedla Wschód w Strykowie – organizowanie imprez promujących zdrowie m.in. impreza dla dzieci pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego podhasłem „Alkohol, narkotyki to nasz wspólny problem” oraz imprezy pod hasłem „LUZ” = LUbię Zdrowie”

Sebastian Zboiński – Posiada ponad 22-letnie doświadczenie w: kontakcie z trudnym klientem. 14-letnie doświadczenie w kadrze szkoleniowej, w tym szkoleń z Redukcji Stresu.

„Mam znajomość narzędzi służących do redukcji stresu: profilaktyka zdrowego kręgosłupa w biurze, psychogimnastyka według AleksandraLowena, Shinrin Yoku Japońska Sztuka Czerpania Mocy z Przyrody według Dr Qing Li, podstawy medytacji według: Jon Kabat-Zinn i Osho.

Ukończyłem kurs masażu PeLoHa. Jestem certyfikowanym masażysta z uprawnieniami MEN.

Moje doświadczenie zawodowe:

• Od 2020 do dziś – Wiceprezes Fundacji Jedność – warsztaty/szkolenia z redukcji stresu; pisanie projektów; prowadzenie ośrodka NoStress w Łodzi, masażysta i trener w ramach projektu „Redukujemy Stres”
  • Od 2018 do dziś – Trener prowadzenie szkoleń z redukcji stresu.
  • 2015 – 2018 – Doradztwo personalne, finansowe i produktowe, praca z tzw. „Trudnym klientem”, trener: prowadzenie szkoleń produktowych i innych.
  • 2013 – 2015 – Zarządzanie nad zespołem pracowników przy produktach finansowych.
  • 2005 – 2013 – Zarządzanie zespołem pracowników, trener: prowadzenie szkoleń: „Praca z Trudnym Klientem”.
  • 1999 – 2005 – Koordynowanie realizacji procesów sprzedażowych, obsługa przetargów.
  • 1996 – 1999 – Zarządzanie zespołem pracowników, przygotowywanie raportów.

Działam na rzecz lokalnych społeczności organizując między innymi wycieczki krajowe i zagraniczne, w tym dla osób niepełnosprawnych. Podczas pracy zawodowej pomagałem osobom niepełnosprawnym z dofinansowaniem PFRON. Posiadam wiedzę informatyczną i doświadczenie w tym zakresie. Tworzę strony internetowe, programuje. Posiadam aktualną wiedzę z zakresu korzystania z narzędzi do tworzenia i monitorowania kampanii informacyjno-promocyjnych w mediach społecznościowych. Mam ponad dwadzieścia lat doświadczeń jako osoba zarządzająca zespołem ludzi na stanowisku kierowniczym. Posiadam dwanaście lat doświadczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej. Z wykształcenia jestem włókiennikiem, z zamiłowania elektronikiem, informatykiem i uczestnikiem warsztatów związanych z rozwojem osobistym. Prywatnie jestem zapalonym podróżnikiem. Przeszedłem z piętnasto kilogramowym plecakiem i namiotem południowo-zachodnią część Portugalii i Hiszpanii. Kocham góry, morze i przebywanie na łonie natury.”

Certyfikaty, zaświadczenia i nagrody: