Dzień z Medytacją i Muzyką w NoStress

25 stycznia 2020 r. odbył się Dzień z Medytacją i Muzyką w NoStress. Zaczęliśmy wspólną medytacją Kundalini według Osho. Dla niektórych uczestników było to pierwsze spotkanie z tego typu medytacją. Podczas spotkania zwróciliśmy uwagę jak wiele w naszym ciele jest chronicznych napięć i że warto jest je rozładowywać, pozwalając sobie na swobodną ekspresję i spotkanie z tym co jest. Dla wszystkich było to wzbogacające doświadczenie, pomagające zwolnić tempo, napełnić się energią, poczuć bliżej siebie. Sala była zapełniona po brzegi. Przyszły osoby, które wcześniej nie zgłosiły się mailowo, ale chciały sprawdzić, czy znajdzie się jeszcze jedno miejsce. Wszechświat sprawił, że zmieściliśmy się idealnie i każdy miał swoją przestrzeń. Dziękujemy uczestnikom tej części dnia ponieważ sami prowadziliśmy ten warsztat (założyciele i współtwórcy Fundacji Jedność – Agnieszka Czubak i Sebastian Zboiński). Zawsze cieszymy się, że możemy tą medytację praktykować nie tylko we dwójkę, ale też w grupie. Dziękujemy za moc jedności.

W kolejnej części dnia swój warsztat poprowadził Lucjan Wesołowski – „Przekaz Eckharta Tollego, zwracając uwagę na moc teraźniejszości i fakt, że mamy wolność wyboru, gdy przestajemy utożsamiać się ze swoimi emocjami, uczuciami, myślami, schematami.

Kolejny odbył się warsztat wokalny muzyki marokańskiej poprowadzony przez zaprzyjaźnionego z naszą fundacją Marokańczyka – Abdou Ouardi. Uczestnicy uczyli się śpiewać utwory: Lamma bada yatathanna i Hasna ya layla w języku arabskim i berberyjskim. Abdu pochwalił naszą grupę, że poszło nam doskonale i że mamy duży talent do śpiewu w tym języku. Abdu prowadzi też chór w swoim ojczystym kraju. Jego marzenie to stworzyć duży chór w Polsce i jeździć z nim po świecie. Podczas warsztatów tłumaczem był Lucjan Wesołowski.

Na koniec dnia odbył się koncert muzyki basenu Morza Śródziemnego. Zagrali: Lucjan Wesołowski, Abdou Ouardi i Artur Dawid Łukawski. Uczestnicy poprzednich warsztatów wokalnych mogli wraz z Abdu śpiewać poznane utwory. Panowała bardzo miła atmosfera. Abdu zachęcał też do wspólnego klaskania rytmu. Sala była zapełniona po brzegi. Dziękujemy wszystkim raz jeszcze za wspólny czas. Było nam bardzo miło niektórych z Was poznać, a niektórych gościć kolejny raz.