Działania

Patrzenie w oczy na ulicy Piotrkowskiej – Flash mob

Patrzenie w oczy

Masz ochotę w gorączce przedświątecznych zakupów na chwilę zatrzymać się w jakościowym spotkaniu i popatrzeć w oczy bez słów z drugą osobą ?

Jeśli tak, zapraszamy do wzięcia udziału we Flash mob: „Spotkaj się z drugim człowiekiem naprawdę” na ulicy Piotrkowskiej 104. Chcemy zwrócić uwagę, że w pogoni za materią często umyka nam głębsze spotkanie z drugim człowiekiem, a przecież prezenty, wspólne jedzenie, oglądanie filmów to tylko dodatki do tego co jest naprawdę ważne. Dlatego tą chwilą zatrzymania wzroku mamy zamiar zachęcać do tego, aby zwłaszcza w święta umieć się zatrzymać na zwykłym byciu z bliskimi.

Paul Ekman, jeden ze stu najwybitniejszych psychologów XX wieku, pionier w dziedzinie badań emocji i ich ekspresji ruchowo – mimicznej, uważa, że kontakt wzrokowy sygnalizuje uwagę, dlatego kiedy ktoś uważnie patrzy nam w oczy wiemy, że nas słucha. Głębokie patrzenie w oczy jest bardzo intymnym doświadczeniem, potęgują się nasze wewnętrzne przeżycia i emocje, tworzy się poczucie bliskości. Nie zawsze są to łatwe momenty, ponieważ nie komunikujemy się tak ze sobą na co dzień, a takie patrzenie w oczy może intensyfikować wzruszenie na które nie zawsze jesteśmy gotowi. Mówi się, że wystarczą cztery minuty do stworzenia takiej bliskości. W Internecie znaleźliśmy film z nagraniem eksperymentu dla par, które patrzyły sobie w oczy w ciszy przez 4 minuty:

Fundacja Jedność zaprasza nie tylko pary, ale wszystkich którzy chcą poczuć bliskość i głębsze spotkanie z drugim człowiekiem.

Chwilę zatrzymania w pośpiechu przed świętami uświetni grą Rafael Alfaro Alvarado wraz z innymi muzykami; Rafael Alfaro Alvarad– Peruwiańczyk mieszkający w Łodzi, który gra na instrumentach andyjskich jak zamponia i quena oraz wspiera działania fundacji Jedność od początku jej istnienia.

Akcja jest organizowana przez Fundację Jedność, której głównym celem jest budzenie świadomości w świecie w zakresie różnych uwarunkowań psychospołecznych, które mają wpływ na jakość życia i zdrowie człowieka oraz jednoczenie poprzez podejmowanie działań na rzecz zbliżania do siebie ludzi różnych narodowości i poglądów przy zauważeniu i zachowaniu ich indywidualności.

Inicjatorem akcji jest Agnieszka Czubak, która prowadzi warsztaty związane z budzeniem świadomości przez ciało nazywając je „Przyjemność Ruchu”.

Miejsce: Łódź, ulica Piotrkowska 104
Data: 20 grudnia 2018 r.
Godzina 16:30
Napisz do nas jeśli chcesz wesprzeć tą akcję: fun.jednosc@gmail.com / 510774 727