Światowy Dzień Spokoju Wewnętrznego

Fundacja Jedność włączyła się w obchody Międzynarodowego Dnia Spokoju Wewnętrznego obchodzonego 21 marca w Pierwszy Dzień Wiosny. Skontaktowaliśmy się z polskimi wolontariuszami Projekt Inner Peace. Zapowiedź naszego wydarzenia była w Radiu Parada:

Zapowiedź w Radiu Parada

Zorganizowaliśmy godzinną medytację w Parku Poniatowskiego w Łodzi przy zbiorniku wodnym. Siedzieliśmy w ciszy. Przechodnie przyglądali się zarówno z zainteresowaniem jak i ze skrępowaniem. Podczas medytacji odczuwaliśmy zamknięcie kulturowe Polaków na tego typu wydarzenia. Medytacja była rodzajem performence pokazującym alternatywę dla ludzi, którzy są w ciągłym pośpiechu. Nasze siedzenie w ciszy i relaksacyjna muzyka była zwróceniem uwagi na zwolnienie tempa w pełnym pogoni życiu.

Osoby które nie mogły uczestniczyć z nami w  medytacji w parku łączyły się na odległość dziękując za inicjatywę.

Główne przesłanie Projekt Inner Peace: „Aby osiągnąć pokój na świecie, musimy najpierw osiągnąć spokój w sobie.”. To przesłanie doskonale wpisuje się w cele statutowe Fundacji Jedność czyli: „Dążenie do pokoju i harmonii w nas samych, w relacjach z ludźmi, a  przez to przyczynianie się do harmonii, pokoju i jedności na świecie”.

Projekt Inner Peace został ustanowiony jako organizacja non-profit we Włoszech. Jego celem jest pomóc dzieciom z całego świata wzmocnić poczucie własnej wartości, rozwinąć umiejętność radzenia sobie z emocjami, poprawić uwagę i koncentrację, a przede wszystkim osiągnąć wewnętrzny spokój.

Setki wolontariuszy z ponad 51 krajów zrzeszonych w projekcie prowadzi zajęcia na całym świecie, w tym w Polsce również. Szeroki zasięg i entuzjastyczna reakcja dyrekcji szkół oraz samych uczniów przyciągnęła uwagę międzynarodowych mediów. W kilku krajach Europy – między innymi we Włoszech i w Rumunii – dzień 21 marca został ogłoszony w krajowych wiadomościach Światowym Dniem na rzecz Spokoju Wewnętrznego. Spośród setek imprez na całym świecie na szczególną uwagę zasługują takie wydarzenia, jak kursy medytacji w instytucie dla osób niedosłyszących we włoskim Instituto Nazionale Sordomuti na przedmieściu Scampia w Neapolu oraz demonstracja na rzecz pokoju w Kijowie – zdjęcia z tej demonstracji drukował nawet New York Times. Oficjalnym partnerem jest UNESCO Center for Peace (Ośrodek UNESCO na rzecz Pokoju). Więcej na (www.innerpeaceday.pl )W Łodzi zapraszamy na medytację o 16.00 w Parku Poniatowskiego (przy zbiorniku wodnym).

Dziękujemy wszystkim za udział i wsparcie.