Stres w pracy – sytuacja w Polsce i w innych krajach.

24 -04-2019

Około 30%. pracowników w Europie narzeka na stres – tak wynika z danych opublikowanych w 2017 roku przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy.

W Austrii 42% osób przechodzi na emeryturę z powodu chorób wywołanych stresem w pracy.

Około 45% nieobecności pracowników ma związek ze złym stanem psychicznym (wywołanym atmosferą/warunkami pracy/specyfiką zadań) według brytyjskiej Health and Safety Executive.

W USA pracodawcy patrzą z nieco większym współczuciem na pracownika, który prosi o zwolnienie z powodu skołatanych nerwów. W artykule czytamy, że pracująca w informatycznej firmie w USA Madalyn Parker wysłała do swojego przełożonego wiadomość pisząc, że potrzebuje wziąć dwa dni wolnego, by skupić się na swoim zdrowiu psychicznym. (…) W odpowiedzi otrzymała nie tylko zgodę, ale i wyrazy wsparcia:

„Chciałbym Ci osobiście podziękować za wysyłanie takich wiadomości. Za każdym razem, gdy to robisz używam ich jako formy przypomnienia tego jak ważne jest wykorzystywanie urlopu zdrowotnego dla zdrowia umysłowego – trudno mi uwierzyć, że nie jest to standardowa praktyka we wszystkich miejscach pracy” – napisał jej szef.

Wiadomość ta została przez nią opublikowana na Twitterze i poruszyła rzesze Internautów.

Jeśli chodzi o Polskę nie spotykamy się z tak wyrozumiałą postawą. W jednym z dużych miast w Polsce, słyszymy, że ktoś kto prosi o L4 z powodu stresu to „powinien iść na zakupy, odpuścić, kupić sobie nową sukienkę”, a od osób starszych, że „ jeśli okażesz słabość zaraz cię zwolnią, przecież najważniejsze to utrzymać pracę”.

W rozmowie z Polską Agencją Prasową profesor Mirosława Marody z Instytutu Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego zwraca uwagę, że badania statystyczne pokazują w Polakach „spory ładunek lęku”.

– Mamy tu (…) do czynienia z uogólnionym, egzystencjalnym lękiem – tłumaczy odnosząc się do wyników badań „Wartości w dobie (globalnego) kryzysu. Pytano w nim o postawy życiowe Polaków, hierarchię wartości między pracą, życiem prywatnym, rodzinnym i spełnianiem indywidualnych pasji, czy wreszcie o preferencje i animozje społeczne. Z jednej strony pozytywnym wynikiem jest rosnące docenianie wartości czasu poza pracą oraz życia prywatnego. Kolejne pokolenia nie mają ochoty się wykańczać w pogoni za awansem. Z drugiej jednak strony w odpowiedziach na kwestionariusze i wywiady jasno widać, że coś jest nie tak.

– Wypowiedzi badanych sugerują, że źródłem tego lęku może być rozpadanie się rzeczywistości, w której do tej pory żyliśmy – tłumaczy profesor – To się przejawia np. w tym, że ludziom trudno dziś określić co to znaczy odnieść sukces w życiu, a co jest porażką. Badani mają też dylematy w jaki sposób pokierować dziećmi. Albo jak wieść życie rodzinne w rzeczywistości, w której większość czasu pochłania praca.

W związku z obchodami 28 kwietnia dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy warto zwrócić uwagę na pamięć ofiar wypadków. Czytamy, że praca w Polsce nie należy do najbezpieczniejszych. W 2015 roku przybyło wypadków, które zakończyły się śmiercią pracownika. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, iż w 2015 roku w Polsce liczba poszkodowanych osób w wypadkach przy pracy wyniosła 87 tys. 622 osoby (pracownicy zgłoszeni na specjalnym formularzu).

Również przy okazji przypadającego 1 maja Święta Pracy przyglądamy się zagadnieniu bezpieczeństwa w zakładach pracy. W 2017 roku o 12,6 proc. wzrosła liczba śmiertelnych wypadków przy pracy. Poszkodowanych z ciężkimi obrażeniami było o aż 42,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Najczęściej wypadkom ulegają pracujący na Dolnym Śląsku, Warmii i Mazurach oraz w Wielkopolsce. 88 330 osób uległo wypadkom przy pracy w 2017 r. – wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. To o 444 (0,5 proc.) więcej niż rok wcześniej. Bardziej niepokojące dane dotyczą jednak wypadków skutkujących ciężkimi obrażeniami ciała – było ich 661, czyli o 197 więcej – oraz śmiercią pracownika – 269 wobec 239 w 2016 r. To oznacza, że na każde 100 tys. pracujących życie w wypadku przy pracy straciły dwie osoby.

Agnieszka Czubak („Fundacja Jedność”)

Artykuł napisany na podstawie:

Indy100 / Puls HR /  PAP