Poczuj Maroko (i nie tylko…) w NoStress: Koncert + Pokaz Slajdów

28 lipca 2019 r. odbył się koncert muzyki marokańskiej i basenu Morza Śródziemnego odwołując się m.in. do tradycji muzyki duchowej. Sala NoStress była wypełniona po brzegi. Uczestnicy mogli poczuć się niemalże jak w tropikalnym Maroko, mogli skosztować marokańskiej herbaty, zobaczyć slajdowisko Sebastiana Zboińskiego z wyprawy do Maroka.

Koncert w wykonaniu duetu Abdou Ouardi i Lucyan to formacja, która narodziła się w roku 2013. Jego członkowie to instrumentalista i wokalista z Maroka o nazwisku Abdou (Abdelhak) Ouardi, profesor Narodowego Konserwatorium Muzycznego w Safi (Maroko), nauczyciel gry na lutni arabskiej i specjalista od szeroko pojętej muzyki orientalnej oraz polski muzyk Lucyan (Lucjan Wesołowski). Duet wystąpił we Włoszech, Szwajcarii, Maroku i Polsce.
Abdou zagrał na lutni arabskiej „oud” i śpiewał w różnych językach, m.in. w dialekcie marokańskim języka arabskiego (derija), w ladino, w językach berberyjskich, po turecku itd , Lucyan zaś zagrał na sitarze, bansuri (instrumenty indyjskie) i gitarze wzbogacają repertuar kompozycjami nawiązującymi do tradycji indyjskiej.

Podczas koncertu zagrał również Arad Emamgholi z Kurdystanu.

Na początku koncertu zaprezentował się zespół bębnowy „Massahuku”, złożony z uczniów L. Wesołowskiego.

To spotkanie było wstępem do wyjazdów rozwojowych do Maroka, które planujemy w ramach Fundacji Jedność jeszcze w tym roku !