Patrzenie w oczy na ulicy Piotrkowskiej – Flash mob

Zapraszam do wysłuchania audycji „Pomagam” w Radiu Łódź. Opowiadam w niej o fundacji Jedność oraz o akcji „Patrzenie w oczy” organizowanej na ulicy Piotrkowskiej w okresie przedświątecznym

RELACJA z Flash mob

Flash mob „Patrzenie w oczy – Spotkaj się z drugim człowiekiem naprawdę” odbył się 20 grudnia 2018 roku. Trwał ok 30 minut. Wzięło w nim udział ok 16 osób. Podczas spotkania w obecności i zatrzymaniu wzroku z drugim człowiekiem grą uświetnili to spotkanie Peruwiańczycy: Rafael Alfaro Alvarado oraz Manuel Murillo.

Wydarzenie cieszyło się sporym zainteresowaniem na portalu Facebook, gdzie była prowadzona relacja na żywo. Uczestnicy wydarzenie byli poruszeni i chętni do tego, by częściej odbywały się takie inicjatywy. Oto niektóre ich komentarze:

„Akcja warta powtórzenia. Ciekawe doświadczenie. Łatwe bo niczego nie wymaga poza chwilą czasu. I chyba trudne bo niewiele osób się decyduje by to zrobić. A przecież obecność drugiego człowieka jest tak samo ważna dla większości z nas jak łatwa do ofiarowania. Dziękuję za Twoja obecność Dominiko. Niech Ci się w życiu układa. Dziękuję Wam wszystkim. Wszystkiego najlepszego”.

„Idąc na wydarzenie rozmyślałem jakby to było patrzeć w oczy innemu mężczyźnie. Bo z kobietami to nie ma problemu. No i doświadczyłem tego o czym myślałem. Bez konsekwencji. Bo dzisiaj takie czasy, że na spojrzenie w oczy można usłyszeć: „Co się patrzysz?” lub inne epitety. Czas zatrzymał się w miejscu. Na początku nieco uciekałem wzrokiem, delikatnie, ale w końcu wszystko się ustabilizowało. Ani nie czułem zimna w dłonie, ani zniecierpliwienia. W pewnym momencie czułem, że patrzę swojemu partnerowi w oczy z poza swojego ciała. Uważam, że więcej powinno być takich inicjatyw Dziękuję Ci Damian za twe istnienie „.

„Ta chwila, która nie wiem ile trwała, z obcym człowiekiem, który na chwilę (może dłuższą) stał się tak bliski sercu. Tak wiele czasu tracimy w życiu a te kilka minut obecności to ogromny skarb. Polecam praktykować z bliskimi jak swoich namówię, to zacznę „.

Podczas wydarzenia zapraszaliśmy również przechodniów po to, aby na chwilę zatrzymali się i popatrzyli nam w oczy. Udało się zaprosić kilka osób. Jesteśmy zadowoleni z tego jakościowego spotkania. Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w wydarzeniu.

Także szczególne podziękowania dla Sebastiana Zboińskiego, który prócz tego, że wziął udział w akcji to wspomógł fundację relacją na żywo oraz fotorelacją.

Agnieszka Czubak

oczy 2

oczy

oczy 3

Więcej zdjęć oraz relacja na żywo dostępna na fanpage Fundacji Jedność pod linkiem dostępnym TUTAJ

————————————————————————————————————

ZAPOWIEDŹ:

Patrzenie w oczy

-English below-

Masz ochotę w gorączce przedświątecznych zakupów na chwilę zatrzymać się w jakościowym spotkaniu i popatrzeć w oczy bez słów z drugą osobą ?

Jeśli tak, zapraszamy do wzięcia udziału we Flash mob: „Spotkaj się z drugim człowiekiem naprawdę” na ulicy Piotrkowskiej 104. Chcemy zwrócić uwagę, że w pogoni za materią często umyka nam głębsze spotkanie z drugim człowiekiem, a przecież prezenty, wspólne jedzenie, oglądanie filmów to tylko dodatki do tego co jest naprawdę ważne. Dlatego tą chwilą zatrzymania wzroku mamy zamiar zachęcać do tego, aby zwłaszcza w święta umieć się zatrzymać na zwykłym byciu z bliskimi.

Paul Ekman, jeden ze stu najwybitniejszych psychologów XX wieku, pionier w dziedzinie badań emocji i ich ekspresji ruchowo – mimicznej, uważa, że kontakt wzrokowy sygnalizuje uwagę, dlatego kiedy ktoś uważnie patrzy nam w oczy wiemy, że nas słucha. Głębokie patrzenie w oczy jest bardzo intymnym doświadczeniem, potęgują się nasze wewnętrzne przeżycia i emocje, tworzy się poczucie bliskości. Nie zawsze są to łatwe momenty, ponieważ nie komunikujemy się tak ze sobą na co dzień, a takie patrzenie w oczy może intensyfikować wzruszenie na które nie zawsze jesteśmy gotowi. Mówi się, że wystarczą cztery minuty do stworzenia takiej bliskości. W Internecie znaleźliśmy film z nagraniem eksperymentu dla par, które patrzyły sobie w oczy w ciszy przez 4 minuty:

Fundacja Jedność zaprasza nie tylko pary, ale wszystkich którzy chcą poczuć bliskość i głębsze spotkanie z drugim człowiekiem.

Chwilę zatrzymania w pośpiechu przed świętami uświetni grą Rafael Alfaro Alvarado wraz z innymi muzykami; Rafael Alfaro Alvarad– Peruwiańczyk mieszkający w Łodzi, który gra na instrumentach andyjskich jak zamponia i quena oraz wspiera działania fundacji Jedność od początku jej istnienia.

Akcja jest organizowana przez Fundację Jedność, której głównym celem jest budzenie świadomości w świecie w zakresie różnych uwarunkowań psychospołecznych, które mają wpływ na jakość życia i zdrowie człowieka oraz jednoczenie poprzez podejmowanie działań na rzecz zbliżania do siebie ludzi różnych narodowości i poglądów przy zauważeniu i zachowaniu ich indywidualności. Więcej na www.fundacjajednosc.com.pl

Inicjatorem akcji jest Agnieszka Czubak, która prowadzi warsztaty związane z budzeniem świadomości przez ciało nazywając je „Przyjemność Ruchu”.

Miejsce: Łódź, ulica Piotrkowska 104
Data: 20 grudnia 2018 r.
Godzina: 16:30
Napisz do nas jeśli chcesz wesprzeć tą akcję: fun.jednosc@gmail.com / 510774 727

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/2177609455891268/

Looking in eyes on Piotrkowska Street – Flash mob „Meet the other person really”

Do you want to stop for a moment on shopping holiday fever in a qualitative meeting and look in eyes of an other person without words?

If yes, we invite you to take part in the Flash mob: „Meet the other person really” at Piotrkowska Street 104 (Lodz). We want to point out that in the pursuit of matter, we often miss a deeper encounter with another human being, and yet gifts, eating together, watching movies are just additions to what is really important. Therefore, with this moment of stopping our eyesight, we intend to encourage people to be able to stay on ordinary being with their relatives on holidays.

A moment of detention in a hurry before Christmas will be highlighted by Rafael Alfaro Alvarado and other musicians; Rafael Alfaro Alvarad – Peruvian living in Łódź, who plays Andean instruments like zamponia and quena, and supports the activities of the „Jedność Foundation” from the very beginning.

The action is organized by the „Jedność Foundation”, whose main goal is to raise awareness in the world of various psychosocial conditions that affect the quality of life and human health, and uniting through taking action to put closer people of different nationalities and views closer together while noticing and maintaining their individuality. More at www.fundacjajednosc.com.pl

The initiator of the action is Agnieszka Czubak, who conducts workshops related to raising awareness by the body, calling them „The Pleasure of Movement”.

Place: Łódź, Piotrkowska Street 104
Date: December 20, 2018 16:30

Write to us or call us, if you want to support this action: fun.jednosc@gmail.com / tel.510 774 727