O Nas

Fundacja powstała dzięki inicjatywnie niezwykłego człowieka śp. Mirko Fernandez Sanchez (1956 r. – 2018 r.), urodMirko Fernandez Sanchezzonego w Peru, od ponad 30 lat obywatela Polski, inicjatora wielu działań społecznych propagujących jedność ludzi różnych kultur i narodowości. Prowadził on różne spotkania, warsztaty z dziećmi i ludźmi dorosłymi na terenie całej Polski i w różnych częściach Europy. Mirko był współzałożycielem pierwszego w Polsce zespołu grającego muzykę latynoamerykańską– „Kurakas”. Od 1984 roku współpracował z Filharmonią Łódzką. Dzięki tej współpracy brał udział w tematycznych audycjach szkolnych dla dzieci i młodzieży głównie na temat muzyki i kultury trzech Ameryk (Północna, Środkowa i Południowa). Prywatnie malarz, twórca niezwykłych obrazów min. Temazkal oraz terapeuta, zajmujący się ziołolecznictwem. Z wykształcenia magister inż. włókiennik (Politechnika Łódzka). Mirko zapraszał wiele osób z krajów Ameryki Łacińskiej organizując w Polsce spotkania i warsztaty o roślinach leczniczych z Peru.

Agnieszka CzubakOd sierpnia 2018 roku po śmierci Mirko funkcję prezesa przejęła Agnieszka Czubak, która jest praktykiem i trenerem rozwoju osobistego. Od 2007 roku interesuje się rozwojem osobistym, a od 2011 r. prowadzi warsztaty budzenia świadomości przez ciało, nazywając je „Przyjemność Ruchu”.

Ukończyłam studia magisterskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego oraz Studia podyplomowe na kierunku „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie” na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku.  Jestem absolwentką rocznego kursu Ruchu Autentycznego (kurs certyfikowany przez Institute for Integrative Bodywork and Movement Therapy, Wielka Brytania). Brałam też udział w warsztatach i wykładach TantraLove oraz w międzynarodowym szkoleniu w Walii „Jak rozwijać przedsiębiorczość na terenach wiejskich” organizowanym przez Act Global CIC z ludźmi z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Grecji, Estonii, Turcji oraz Polski ucząc się czerpać jak najwięcej z kontaktu z naturą, znajdowania motywacji oraz możliwości, by rozwijać życie w zgodzie ze sobą i z naturą. Ukończyłam kurs instruktorski Jogi Śmiechu certyfikowany międzynarodowym dyplomem, tańczyłam 5 Rytmów, Misterium Ciała, kontakt improwizacji. Prowadziłam szkolenia „Choreoterapia” we współpracy z Ośrodkiem Psychoterapii Behawioralnej „Sukces” oraz BeCreative. W latach 2014 – 2018 r prowadziłam firmę Rytmy Życia realizując projekt „Moda na ~ruch~relaks w pracy” np. w firmach: T-Mobile, Pelion, Fujitsu i Sandoz oraz innych – z Łódzkiego Forum HR Biznesu pod hasłem „Kluczowe wartości wpływające na rozwój firmy – kultura zdrowia i ruchu w Twojej pracy.”

Sebastian Zboiński – działa na rzecz lokalnych społeczności organizując między innymi wycieczki krajowe i zagraniczne, w tym dla osób niepełnosprawnych. Podczas pracy zawodowej pomagał osobom niepełnosprawnym z dofinansowaniem PFRON. Posiada wiedzę informatyczną i doświadczenie w tym zakresie. Tworzy strony internetowe, programuje. Posiada aktualną wiedzę z zakresu korzystania z narzędzi do tworzenia i monitorowania kampanii informacyjno-promocyjnych w mediach społecznościowych. Ma ponad dwadzieścia lat doświadczeń jako osoba zarządzająca zespołem ludzi na stanowisku kierowniczym. Posiada dwanaście lat doświadczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej. Z wykształcenia włókiennik. Z zamiłowania elektronik, informatyk i uczestnik warsztatów związanych z rozwojem osobistym. Prywatnie zapalony podróżnik. Przeszedł z piętnasto kilogramowym plecakiem i namiotem południowo-zachodnią część Portugalii i Hiszpanii. Kocha góry, morze i przebywanie na łonie natury.