Koncerty

Organizujemy koncerty w lokalu Fundacji Jedność – NoStress w Łodzi na ul. Gdańskiej 76.

Zagrali u nas:

• Kurakas w języku Quechua (jeden z języków Inków – Indian Ameryki Południowej), znaczy „Wysłannicy Inków”. Zespół obecnie tworzą Rafael Alfaro Alvarado – muzyk-samouk, wokalista podobnie jak Mirko pochodzi z Peru oraz Manuel Murillo także muzyk-samouk, pochodzi z Ekwadoru, grający na gitarze i na instrumentach ludowych z Ekwadoru. Głównym założeniem Kurakas jest prezentowanie muzyki, tradycji, historii, obyczajów, geografii i szeroko pojętej kultury tego regionu świata.

• Koncert muzyki opartej na motywach orientalnych w wykonaniu Lucyana (Lucjana Wesołowskiego) i Renaty Sobczak. Podczas koncertu zagrał też Anil Kumar. Lucyan gra na wielu instrumentach strunowych, perkusyjnych i fletach. Nagrał 29 CD i kaset ze swoimi utworami, które zostały wydane ponad 40 razy w 4 krajach (Polska, Włochy, Węgry i USA). Repertuar to jego utwory oparte na motywach orientalnych oraz oryginalne melodie Dalekiego Wschodu, mantry i piosenki indyjskie.

• Masahuku – zespół bębnowy złożony z uczniów Lucjana Wesołowskiego i pod jego kierownictwem zagrał utwory oparte na rytmach afrykańskich i bliskowschodnich.

• Duet Abdou Ouardi i Lucyan to formacja, która narodziła się w roku 2013. Jego członkowie to instrumentalista i wokalista z Maroka Abdou (Abdelhak) Ouardi oraz polski muzyk Lucyan (Lucjan Wesołowski). Podczas koncertu zagrał też Arad Emamgholi z Kurdystanu. Duet (trio) prezentuje muzykę marokańską i basenu Morza Śródziemnego, odwołując się m.in. do tradycji muzyki duchowej.

Jeśli masz pomysł na ciekawy koncert zapraszamy! Jesteśmy otwarci na różność kulturową bo wedle przysłowia – muzyka łączy obyczaje.