Ekologia: Alternatywa dla płyt MDF

Sebastian Zboiński

Jak wiecie jesteśmy na początku remontu biura fundacji (Info tu) które wynajęliśmy od miasta. W ferworze wstępnych działań (nadal czekamy na wizytę inspektora, który określi zakres prac) znalazłem ciekawy materiał do budowy, lub wykończeniowy, zastępujący popularne płyty MDF. Jak wiecie z płyt robi się między innymi meble,ścianki itp. Staramy się używać zdrowych i ekologicznych materiałów do remontu miejsca, w którym będziemy pracować. Ze względu na fakt, że większość czasu spędzamy w pracy, zdrowie i samopoczucie jest najważniejsze.

Zdjęcie: Chipsboard

Okazuje się, że trzech panów: Rowan Minkley, Robert Nicolla, oraz Greg Cooper z Chipsboard stworzyło naturalny odpowiednik płyty MDF, ale uwaga! z ziemniaczanych odpadków i w pełni biodegradowalną.

Zdjęcie: Chipsboard

Płyty pozbawione są wszystkich toksycznych dodatków, które są stosowane przy produkcji płyt MDF. Dzięki temu płyty nie rozkładają się latami i są dla nas zdrowe. Nie mogło być lepiej.

Podsumowując, przytoczę Wam trochę informacji na temat płyt MDF. Wnioski wyciągniecie sami, dlaczego nie powinno się ich stosować w domu, czy biurze:

• Każdego roku na wysypiskach ląduje 30 milionów ton płyt MDF
  • Do produkcji płyt używa się, oprócz drewnianego surowca, wszelkiego rodzaju formaldehydów i toksycznych dodatków, które utrzymują się w powietrzu tworząc szkodliwe opary. Szacuje się, że mogą się one ulatniać nawet do 20-30 lat od wytworzenia. Płyty te są szczególnie trudne do przetworzenia, nie ulegają biodegradacji. Wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie, jak i na środowisko.
  • Formaldehyd może powodować raka.  Związek ten został oficjalnie oznaczony jako rakotwórczy dla ludzi (źródło). Ekspozycja na formaldehyd może przyczyniać się do powstawania nowotworów w obrębie nosa i gardła. Badania epidemiologiczne wskazują również na pewien związek pomiędzy ekspozycją na formaldehyd, a podwyższonym ryzykiem zachorowania na białaczkę.

Bibliografia:

CEH – Playing on Poisons: Harmful Flame Retardants in Children’s Furniture;