Dotyk w czasie Koronawirus.

Dziś doświadczyłam masażu pleców od bliskiej mi osoby i w trakcie tego masażu przyszło mi jak wiele osób teraz nie może doświadczyć masażu ze względu na epidemię Koronawirus, że dla niektórych jedyna forma dotyku to gabinet masażu, który w obecnych czasach nie jest dostępny lub warsztaty rozwoju osobistego, które także nie są w pełni dostępne.

Ja w swoim życiu doświadczyłam dużo dotyku od różnych osób, za co czuję wyjątkową wdzięczność zwłaszcza w tych czasach. Sama też wiele razy dotykałam wielu ludzi w masażu opartym na obecności, spotkaniu w dotyku, nierobieniu tylko byciu w doświadczaniu bliskości. Od niedawna jestem masażystką PeLoHa i co prawda nie mogę w czasie kwarantanny dzielić się masażem ze wszystkimi, ale czuję ruch by podzielić się tym stanem błogości, który w trakcie takiego masażu się wytwarza, że tak naprawdę chodzi o miłość i taki masaż jest formą jej ekspresji.

Przychodzi mi też taka refleksja, że potrzeba bycia masowaną/masowanym często wypływa z deficytów jakie niesiemy z czasów wczesnego dzieciństwa, kiedy bardzo potrzebowaliśmy przytulenia, dotykania, kontaktu fizycznego a np. nasi rodzice nie byli dostępni. Mnie ta świadomość pomaga złapać kontakt z tą potrzebą i dzięki temu mogę poszukać dostępnej na ten moment formy, która pozwoli mi poczuć wewnętrzne ciepłe, otulenie. Czasem samo przykrycie się kocem, rozpalenie w kominku, ugotowanie czegoś dobrego wystarczy, a jeśli macie kogoś bliskiego obok możecie poprosić tą osobę o ciepłe spotkanie w dotyku i sami ten dotyk też dać. Nie musi to być mocno uciskowy masaż, ale delikatne muskanie lub po prostu przykładanie dłoni. Możecie włączyć komunikację i umówić się, że będziecie sygnalizować czego potrzebujecie, w jakich miejscach czujecie, że chcecie być dotknięci, jak mocno, jak długo. W tle może lecieć muzyka. Możecie zapalić świeczkę, kadzidełka jeśli to pomaga Wam się głębiej rozluźnić.

Przytulcie się w tym szczególnym czasie sami ze sobą poprzez ciepłe myśli lub chwilę zatrzymania na oddechu, byciu, kontakcie z sercem.

Dobrego dnia <3

Agnieszka Czubak