Akcja Patrzenie w Oczy już drugi raz na ulicy Piotrkowskiej

Relacja w TV Toya.

Już drugi raz odbyła się akcja Patrzenia w Oczy na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Tym razem dwa rzędy osób patrzących sobie w oczy stanęły naprzeciwko siebie w pasażu Schillera pod sceną Łódzkiego Jarmarku Bożonarodzeniowego. Podczas akcji odwiedzili nas reporterzy TV Toya i Radia Żak. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział.

Dzięki współpracy z organizatorami łódzkiego jarmarku bożonarodzeniowego mieliśmy dostęp do nagłośnienia i mikrofonu. To pomogło nam w sposób ciągły informować przechodniów o akcji. Część osób zatrzymywała się i przyglądała akcji, a część odważnych wzięła w niej udział. Nikt z nich nie żałował. Jedna z uczestniczek zwierzyła się, że im dłużej stała tym było jej łatwiej. Tym razem akcja trwała godzinę. Czas minął bardzo szybko, a część osób była z nami od początku do końca patrząc głęboko w oczy drugiej osobie.

Dla mnie osobiście, jako Prezes Fundacji Jedność to stanięcie na ulicy Piotrkowskiej w chwili zatrzymania jest symbolem przeciwwagi do codziennej pogoni za materią, jest podarowaniem sobie samej i drugiej osobie chwili uwagi, spotkania głębiej, wejścia w czucie siebie i drugiej osoby i wyjście poza racjonalny umysł. Dziękuję wszystkim odważnym, którzy za tym stanęli.

Po akcji spotkaliśmy się z pozytywnymi opiniami przechodniów, że taka akcja zwłaszcza w tych czasach ma dużą wartość i jest bardzo potrzebna.

Jak w zeszłym roku towarzyszyli nam muzycy Rafael Alfaro Alvarado wraz z Manuelem Murillo grając muzykę peruwiańską. Bardzo dziękujemy za wsparcie.